Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

I huvudet på en DJ

Arnoud De Graaf höll en kurs för DJ:s under nyårsfestivalen i Stockholm. I denna hälsning från Holland sammanfattar han sina idéer om att vara DJ.

Det hände mig en lustig sak när jag var i Stockholm för att DJ:a under tangofesti-valen vid nyår. Jag mötte en flicka som några veckor tidigare hade besökt El Corte's decembermilonga i holländska Nijmegen. När jag berättade för henne att jag också varit där såg hon brydd ut. Uppenbarligen kom hon inte ihåg mig. Jag log och berättade för henne att det var jag som var DJ den kvällen. Hon rodnade och vi skrattade båda.

Vad är poängen med denna lilla anekdot? Ofta uppmärksammas inte en DJ av de dansande, vilket i sig är bra. Om DJ:n uppmärksammas av dem som dansar visar det ofta (men inte alltid) att de inte känner sig tillfreds. Musiken kan vara tråkig, kaotisk eller inte dansbar. Eller så försöker DJ:n göra alltför mycket intryck. Eller bara spela personliga favoriter. En DJ kan göra eller förstöra en milonga.

Att DJ:a är mer än att spela musik för dem som dansar. För en DJ är det viktigaste sinnet ögat (och inte örat). Genom att se på dem som dansar bestämmer DJ:n vad som ska spelas och vilken strategi som ska följas. En DJ som inte ser på de dansande (därför att han är alltför upptagen med att välja musik) kommer att missa mycket. Den mesta delen av tiden (omkring 80 till 90 % iakttar jag dem som dansar). Under de första timmarna av DJ:ande inför en samling människor vet jag inte (som i Stockholm) vilka mönster som ska framträda. Redan från första stund söker jag uppslag till hur jag ska förfara med den dansande mängden. Jag försöker införliva dessa iakttagelser i milongans flöde, och därigenom få den rätta balansen mellan intuition och logiskt tänkande. Min DJ-filosofi är att skapa en atmosfär där de dansande frestas att (åter-)uppfinna och (åter-)upptäcka sin dans från gång till gång, igen och igen. Jag vill att energin ska räcka hela tiden, ett konstant flöde av musik, inte brutet av cortinor (avbrott i musiken mellan olika sekvenser av tango, vals, milonga eller liknande). Jag vill bara att de dansande ska förlora sig i musik, dans och tid och inte längre tänka på vardags-livet, utan dansa och uttrycka sig själva i känslor som kan vara gömda djupt därinne.

Hälsningar från Arnoud

Översättning Måns Ivarssonur Kalendariet

i morgon
Praktika med instruktion på grundnivå och uppåt

fr 3 dec
Milonga på Chicago med Maria Filali & Sigrid Van Tilbeurg

må 6 dec
Måndagspraktika

ti 7 dec
Milonga musical seminarium

on 8 dec
Praktika med dans på grundnivå och uppåt

fr 10 dec
Milonga på Chicago
Visa alla »

ur Aktuellt

Vaccinationsbevis Från 1/12 krävs vaccinationsbevis, som visar att man är... »

Tangoprogram på närradion Låt oss prata Tango med José Delbono sänds återigen på ... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)