Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Tango från Dalarna

Lördagen den 21 november arrangerade Tango Norte i Bygdegården Anna Whitlocks danslokal en av de månatligen återkommande lördagsmilongorna. Kvällen bjöd på ett uppskattat inslag av levande tangomusik. Duon Tango Milo, bestående av Frida Grundel, sång och Lars-Åke Gustafsson, accordeon, var denna kväll förstärkt med föreningens medlem Lars Berggren, som ackompanjerade på akustisk basgitarr.

Dalatango
Bakgrunden till denna tangohändelse i Tango Nortes regi var att Lars Berggren upplevt gruppen DalaTangos framträdande på folkmusikfesten i Stjärnsund i Dalarna och blivit begeistrad av den säregna blandningen av svensk folkmusik och argentinsk tango i den instrumentala sammansättningen flöjt, violin, gitarr, accordeon samt sång.

Om gruppen Dalatango kan man läsa på hemsidan: ”Vad händer när musik från två kontinenter möts? När en passionerad argentinsk tango följs av den mest själfyllda dalapolska? Kunde förnyaren av tango, Astor Piazzolla, någonsin föreställa sig sin musik sammanlänkad med låtar av den svenske nyckelharpisten Byss-Calle? DalaTango är en kvintett med musikaliska rötter i såväl argentinsk tango som i den svenska folkmusiktraditionen. Med flöjt, violin, gitarr, accordeon och en uttrycksfull sångerska, förflyttas lyssnaren mellan ett tangocafé i Buenos Aires på 30-talet och den vackra svenska naturen. Ensemblens medlemmar är hängivna och professionella musiker, alla med sin egen profil i svenskt musikliv. Tillsammans delar de viljan att skapa en geografisk och tidsmässig bro mellan två enastående musikgenrer.”

Samtliga deltagare i gruppen har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Lars-Åke Gustafsson och Frida Grundel är medlemmar. De uppträder tillsammans under namnet Tango Milo och förde in en ny dimension på Tango Nortes novembermilonga. ”Milo” ingår inte bara i ordet milonga utan är även namnet på en populär chokladdryck som ”ger energi”. Tango Milo framför tango, vals, brasiliansk musik, bolero m.m., men denna kväll ägnades enbart åt tango i en behagligt dansvänlig form.

Vemod i tango på svenska
Frida arbetar sedan 2002 som sångerska och skådespelerska i renässansmusik- och teatergruppen Romeo & Julia-kören vid Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm vid sidan av sina egna projekt. Hon har arbetat och bott två år i Spanien och Mexico där hon lärde känna tangon och annan latinsk musik. I sitt komponerande är hon lika influerad av den spanska traditionen som av de svenska folkmusikaliska rötterna. Under kvällen framförde Frida, förutom många kända traditionella tangolåtar, sin egenkomponerade och hänförande sång på svenska ”Tango bakom molnen”. Vemod är en känsla som kan ta sig olika uttryck; i Sverige kopplas den gärna samman med naturens skiftningar. Den svenska folkmusiken anades som underliggande ton. Det dansades flitigt under Tango Milos framträdande, som var en premiär för spel till tangodans - Lars Berggren bidrog med basgitarren till att sätta rytmen.

Dragspel och bandoneon
Det finns inte många musiker i Sverige som behärskar tangons säregna och svårspelade dragspelsvariant bandoneón, däremot har det mer traditionella dragspelet varit ett instrument som funnits i var mans hand runtom i vårt land. I kretsar som hyllat den klassiska musiken såg man länge ned på dragspel och dragspelsmusik. På senare tid har dock dragspelet fått höjd status, och det finns numera särskilda dragspelsklasser på flera av landets musikhögskolor. Lars-Åke Gustafsson började spela dragspel som tioåring och har sedan förkovrat sig som dragspelare, dragspelspedagog och accordeonist. Dragspel med melodibas kallas accordeon och används ofta för att framföra klassisk musik. Lars-Åke har spelat musik av Astor Piazzolla, svensk folkmusik och nutida konstmusik i många år och i olika konstellationer. Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han verkat som musiker med framför allt tango på repertoaren. Accordeonen är användbar i nästan all typ av musik och kommer väl till pass för den musikaliska blandningen i DalaTangos musik.

Tangomasen Jorge kvällens DJ
Under kvällen spelades även dansmusik vald av DJ Jorge Lintrup, född i Buenos Aires men uppväxt i Stockholm. Jorge var under många år bosatt i Dalarna där han spred tangon via sin verksamhet Mastango. Han har nyligen återvänt till Stockholm, där han ofta figurerar som DJ.

Musikaliska möten
Tango Norte verkar för att sprida den rioplatensiska tangon i Sverige, vilket kan ske på olika sätt, exempelvis i möten mellan den rioplatensiska tangon och annan musik. I ett samtal med gruppen Tango Milo efter framträdandet berördes bland annat den spektakulära frågan vad som kan tänkas förena tango med polskedans. Kan man tänka sig en tangopolska?

För Tango Milo kändes det meningsfullt att spela till dans och de uppskattade att genom dansen få musiken visualiserad.

Måns Ivarssonur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)