Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Debatt om ljud

Replik i ljuddebatten

Ljudmätningar har gjorts, och ljudnivåerna låg klart under Socialstyrelsens (SoS) gränsvärden för danstillställningar, restauranger diskotek etc. säger Jan Fredriksson. Anvisningarna anger ett ekvivalerat värde på 100 dB vilket innebär att man godtar nivåer på 115 dB! I jämförelse ligger en intensiv biltrafik på en stadsgata på 80, en mekanisk verkstad runt 90 och en bergborr på 110 dB!

Vid ljudmätningarna låg vår tangomusik under de SoS-ljudvärden man skall ligga under för att inte få en omedelbar hörselskada. Det är naturligtvis bra att SoS:s maxvärden inte överskrider de värden Janne symtomatisk talar om som en acceptabel ljudnivå. Men den ljudnivå jag förespråkar är den som skall locka fram en lyhörd tango och den torde i min förståelse ligga klart under den nivå, strax över 80 där ljud börjar bli skadligt. Normal samtalsnivå är 60 dB, så kanske en lämplig nivå för en lyhörd tango i huvudsak borde ligga mellan 65 och 80 dB.

I Arbetarskyddsstyrelsens rekommendationer finner man att gränsen för vad öronen klarar av utan att skadas under en arbetsdag (8 timmar) är satt till 85 dB. Efter en sådan arbetsdag har man förbrukat sin kvot och har inte plats för något ”fritidsbuller”.

Om ljudnivån ökar med 3 dB till 88 dB når man gränsvärdet efter fyra timmar, eftersom tre dB innebär att ljudstyrkan fördubblas. Om volymen ökar med ytterligare 3 till 91 dB, så går skadegränsen vid två timmar. Nästa 3 till 94 dB, en tim. I 100 dB skall man inte vara i längre än 15 min, om man är rädd om sin hörsel, och 115 dB mindre än 30 sekunder . Utifrån ovanstående torde många av oss ha en nedsatt hörsel.

Uppgiften för den musikansvariga måste i min förståelse vara att tillhandahålla musik av det slag och till den volym som lockar fram den mest lyhörda tangon bland de närvarande. Det gäller då att vara lyhörd och observant på aktuell ljudnivå och på hur dansarna uppfattar situationen. Som hjälp för detta borde föreningen anskaffa ett s k elektroniskt öra som objektivt kan visa aktuell ljudnivå. Vi behöver också ha ett sådant arrangemang för att komma fram till en av flertalet acceptabel ljudnivå.

Att göra ett bra arbete sin musikansvarig utan att känna till sin hörselstatus kan inte vara lätt. Man behöver därför ha testat sin egen hörsel, liksom att man bör kunna redogöra för sin egen objektivt uppmätta hörselstatus för att bli tagen på allvar vid dispyter om ljudnivån.

Peter Sandblad

ur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)