Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...

Cookie information
Cookie Troubles (english)

Eric Jeurissen

Det finns inget “rätt” sätt att dansa tango

Eric Jeurissen tillhör de riktiga lärarveteranerna bland Europas tangodansare, med 17 års undervisning bakom sig. Det märks på hans sätt att undervisa, pedagogiskt och avskalat.

– Att bara lära sig steg är som att äta snabbmat. Det ger ett direkt resultat, men inget långvarigt. Jag vill gå djupare och jag vill att resultatet är djupare och mer varaktigt, säger han.

För dem som gick hans kurser i februari råder det heller ingen tvekan om att han gillar att undervisa.

– Det är en fantastisk känsla att se hur andra blir starkare och hur processen utvecklas. För vi lärare kan egentligen inte lära ut något, vi kan bara snabba på elevens egen process.

Eric beklagar sig över att han bara kan ta några dagar ledigt från sitt ordinarie jobb för att komma till Stockholm och hålla klasser. I Nijmegen i Holland, där han driver tangoklubben El Corte, har han klasser tre dagar i veckan.

– Och dem missar jag aldrig. Inte en enda gång under 17 år har jag varit borta från mina klasser.

Holland är ett tangointensivt land med 40 klubbar, över 100 lärare och omkring 10 000 som regelbundet dansar tango. El Corte är Erics levebröd, ändå kan besökarna dansa mycket med lite pengar. Alla praktikor är till exempel gratis. Det han får in pengar på är kurser och drycker. Då finns det å andra sidan kurser varje dag. El Corte har rykte om sig att ha en fantastisk atmosfär, som Eric försöker förklara.

– Det är som ett hem för många, det ligger mycket kärlek och engagemang bakom.

Erics passion för tango väcktes tidigt. Han började dansa i elvaårsåldern och ett par år senare hade han fastnat för tangon. Den direkta kontakten, kommunikationen med partnern, musiken och flödet, allt samverkar till att göra tangon till en speciell dans, annorlunda än alla andra. Däremot vill han inte diskutera olika tangostilar. Eller snarare, han tycker att diskussionen är onödig.

– Det är som handstilar. Så länge du skriver så att det går att läsa är det okej. Det fi nns inget ”rätt” eller ”fel” sätt att skriva. Inte att dansa tango heller.

– Lustigt nog är det bara utanför Buenos Aires som den här diskussionen äger rum. I Argentina finns det massor av ställen, där det dansas olika sorters tango. Alla har ”sina” ställen och sina stilar, som de pratar sig varma för. Men när de träffas är de vänner och skämtar om det. Det är en lek för argentinarna. Bara utanför Buenos Aires tar man skillnaderna på allvar.

– Om man skulle hitta en ”rätt” tangostil, eller bestämma att bara en stil skulle vara den rätta, då skulle sanolikt tangon snabbt dö ut, tror Eric.

I år följde Monique Straatman med Eric till Stockholm. Hon är också lärare på El Corte, men inte någon av Erics två ”fasta” partners. De är båda två lärare och ägnar sig inte åt uppvisningsdans.

– Social dans, show och undervisning är tre helt olika yrken. Jag har valt undervisning i första hand och om jag har någon tid över dansar jag socialt. För tillfället har jag valt bort show, men jag funderar lite på det, säger Eric.

– Men då ska det vara en riktig show, med en linje. Inte bara en revy, som de fl esta av showerna är. Ett försök att få in så mycket rörelser som möjligt på så kort tid som möjligt. En show måste ha något mer.

Visst låter det som något att se fram emot.

Ewa Thibaud

ur Kalendariet

må 22 aug
Utomhusmilonga vid Stora Skuggan

må 29 aug
Utomhusmilonga vid Stora Skuggan

on 31 aug
Onsdagspraktika i Alvik

fr 2 sep
Milonga på Chicago

må 5 sep
Utomhusmilonga vid Stora Skuggan

må 12 sep
Utomhusmilonga vid Stora Skuggan
Visa alla »

ur Aktuellt

Workshophelg med Lya Elcagu och Tate di Chiazza Save the date! I månadsskiftet september-oktober (28/9 ... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Övrigt »

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

(Logga in för övriga forum)