Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Tango är något mer

- Hugo Carrasco och Monica Marcich

I oktober besöktes föreningen av gästlärarna Hugo Carrasco och Monica Marcich som förmedlade mycket energi, rörelse och känsla i sin täta tango. I collaget på föregående sidor finns bilder från deras dansuppvisning den 18/10 i aulan på Lilla Adolf Fredriks skola.

TN: Vad betyder tango för er?

Hugo: Känslan är viktig – utan känslan är dansen ingenting. När vi dansar går vi in i en relation med varandra. Vi behöver vara här i samma ögonblick; ha samma energi, samma närvaro. Båda två måste vara med lika mycket. Mannen är man och kvinnan är kvinna – man kan inte gå in i varandras medvetanden – men när dansen fungerar beror det på att det finns en känsla som man delar och som får samspelet att fungera.

Monica: Omfamningen är viktig för känslan – den skapar trygghet och avslappning, vilket underlättar samspelet. När man känner varandras närhet är det lättare att röra sig tillsammans och förstå varandras intentioner. Med armarna om varandra känner man vad som händer i den andra kroppen; i den andra personen. Men det handlar också om att känna vad som händer runtomkring. På dansgolvet dansar man inte ensam som man kanske gör hemma. Någonting händer i dig, i din partner och med de andra på golvet.

Hugo: Många människor, inte minst här i Europa, tror att tango handlar mest om teknik och intresset fokuseras på att lära sig tekniken och massor av nya steg. För oss som lärare är det förstås viktigt att visa spännande och komplicerade steg på uppvisningar och liknande, men tangons idé är först och främst närvaron och den känsla som uppstår inom det par som dansar tillsammans. Deras gemensamma dans utvecklas ur den känsla som framkallas genom omfamningen.

Monica: Även om man bara går tillsammans i en omfamning kan det uppstå känsla.

Hugo: Också musiken förenar och utgör en enhet som man rör sig inom. Det sägs att tangon är fri – att man kan improvisera och göra de steg man har lust till, men det måste hela tiden ske inom musikens ram. Allt passar inte att göra till musiken. Det är viktigt att inte tänka för mycket på varje steg man tänker göra. Vi eftersträvar inte dans med given struktur – vi vill ge känslan spelrum. Man behöver lyssna. Och kunna ändra sig - samma par kan dansa en tango på olika sätt beroende på sin känsla. När det gäller tekniken tycker vi inte att tekniken i tango är som i klassisk dans. Vi använder på ett annat sätt hela kroppen som stöd.

Monica: Det gäller att hitta sin egen tango. Och det kan kräva tid. Omfamningen är viktig i livet och omfamningen är viktig för oss. Vi ändrar till exempel inte den täta omfamningen.
Hugo: Det är ingen åtskillnad, hela livet är tango för oss. När vi vaknar varje morgon är det inte fråga om att gå till ett jobb och följa ett givet mönster – tango är vårt sätt att leva. Livet förändras men vi följer vår inre känsla och vår linje. Inom paret sker anpassningar på vägen mot det mest essentiella.

TN: Hur uppstår energin i er dans?

Hugo: Vår filosofi är relaterad till energin i dansen. Att vara tillsammans ger energi.

Monica: Vi brukar betona att inte tänka för mycket på de enskilda stegen utan på något mer i dansen.

TN: Ni interagerar mycket med eleverna i undervisningen.

Hugo: Det blir tråkigt om läraren ska stå här och eleven där. Det är viktigt med interaktion för att väcka intresse.

TN: Vad tror ni om tangons framtid?

Hugo: Målsättningen i samhället är idag ofta alltför materialistisk. På många sätt är man vilse. Den mänskliga relationen är intressant. Om man ser på tango nuevo finns närhet men man behåller ändå ett avstånd.

Monica: Musiken i tango nuevo attraherar och dansen drar till sig människor, men för oss är närheten viktig - tangon går in i livet.

Hugo: Tangon kommer att vara densamma som ursprungligen. Tango nuevo har nyhetens behag. Tango är livet och har sin naturlighet - den täta tangon är framtiden.

TN: På en pågående konstutställning i Stockholm (se sidan 22 i detta nummer) kan man se filmade exempel på hur tango dansades här för hundra år sedan. Det var betydligt yvigare rörelser med överkroppen.

Hugo: Visst kan tangons former förändras över tid men där finns en känsla som inte förändras.

TN: Är det något särskilt ni vill förmedla till tangodansarna i Tango Norte?

Hugo: Tango är något mer … när vi säger att man behöver lyssna mer, känna mer och vara mer tillsammans, då brukar människor lyssna.

Monica: Människor har förväntan och öppenhet – man vill känna mer. Det kan vara svårt att öppna upp sig själv och känna mer. Det kan vara hinder som finns i samhället.

Hugo: Du är inte bara kropp utan någonting mer, någonting essentiellt. Vi lär inte bara ut steg och rörelser – det är något mer vi vill förmedla som inte är lika lätt att uttrycka. Att ge och ta behövs alltid …

Måns Ivarssonur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)