Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Kriminell tango?

Nynningen/Nationalteatern sjöng på 70-talet mycket politiskt och tidstypiskt om LO och SAF i låten Kriminal Tango:

”Kriminell tango, dunkla gestalter, rökiga salonger; Hotel de la Blasé! Och där dansar dom en tango, och dom spelar under täcke´, för en kupp som mer än fräck é; miljoner står på spel! Och dom manglar hela natten, pomadan rinner under hatten. Nå´n har lovat fixa skatten, och resten fixar vi… Kriminell tango, dunkla gestalter, rökiga salonger, tunga draperier, blixtsnabba penndrag, hemliga portföljer, menande blickar; det här blir årets kupp! Någon drar ett ess ur ärmen, spela falskt är rätta sättet, stoppar knekten under brättet; nu är väl saken klar! Och dom skålar och dom smakar på en svettig lönekaka; hela Sverige månde skaka när maffian slår till! Kriminell tango … (refräng)”.

Den tangoorkester i Sverige som kallar sig Kriminal Tango spelar argentinsk tango sedan 1992. Namnet anspelar på att tangon har varit förbjuden och ansetts omoralisk. Påven Pius X fördömde tangon som pervers och sexuell eftersom människor dansade tätt och lät sina kroppar vidröra varandra. Tangon har periodvis motarbetats av både stat och kyrka. Kriminal Tango spelade på Skansen den 31 juli i år med den argentinske gästartisten Carlos Quilici. Han är tangobandoneonist, arrangör och kompositör och undervisar i bandoneón vid musikskolan på universitetet i Rosario i Argentina. År 1995 grundade han kvintetten Los Tauras, som sedan dess har spelat in fyra CD-skivor med tangomusik. Han leder work-shops om såväl ”tekniska element" i tangon som tangotolkning (för musiker och musikstuderanden) samt håller föredrag om tangoorkesterns utveckling. Ett samarbete med Juanjo Passo och Tangarte i Sverige har pågått sedan 2002 och han har gjort näst intill årliga turnébesök här, men även turnerat i ett 15-tal andra länder på de amerikanska och europeiska kontinenterna.

Den ”kriminella” tangon måste nog betraktas som en återspegling av kontrollbehovet hos de samhällsskikt som under tidernas lopp försökt stävja den obändiga kraften i denna musik- och dansform.

Måns Ivarsssonur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)