Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Ledare

Ett lyckat jubileum!

av Ruben Ciano

Nu när den nya styrelsen har suttit i tre månader kan vi konstatera att det är full fart på våra stora uppgifter för 2008. Förutom 20-årsjubileet är Galejan och Nyårsfestivalen två centrala uppgifter som styrelsen stöttar med omsorg för att få dem att genomföras på bästa möjliga sätt. Planering och formulering av de nya målen för den kommande perioden är också en viktig uppgift som vi planerar noggrant.

Tango Nortes 20-årsjubileum som ägde rum den 24 maj på Operaterrassen blev en succé och för mig som ordförande var det en stor glädje att hälsa våra distingerade gäster från de argentinska och uruguayanska ambassaderna och från regionens tangoföreningar samt våra kära vänner från föreningen välkomna.

Jag vill passa på och tacka samtliga eldsjälar som under alla dessa år har ställt upp helt ideellt för att på en rad olika sätt stödja föreningens verksamhet.

Bland dessa personer finns paret Bo och Gitte Malmgren samt Harriet Tilling som vi utsåg till hedersmedlemmar tack vare deras pionjärinsatser för 20 år sedan. Det är alla dessa volontärer som alltid har ställt upp från allra första början fram till dem som numera tar hand om föreningens olika aktiviteter som Tango Norte har sin existens att tacka för.

Firandet av 20-årsjubileet har för perioden före sommaren varit den nya styrelsens främsta uppgift. Hela styrelsen har haft ”arbetsplikt” och varit engagerad i både planeringen och genomförandet av evenemanget.

Dessa 20 år har självklart inneburit en rad olika upplevelser som säkert kommer att fortsätta bli historiskt dokumenterade. För egen del minns jag den delen av historien som har med mina 12 års medlemskap att göra, förstås.

Jag låter historikerna redogöra för föreningens samtliga perioder från Bosse ”skräddaren” Malmgren till idag, men tänker i alla fall dela med mig mina egna referenser framför allt för de nya medlemmarna.

När jag blev medlem i föreningen var vi inte många fler än ett femtiotal tangoentusiaster (aktiva dansare) i hela Stockholm. Vi brukade ha prácticas i samlingslokalen Pumpan, i kvarteret bakom Orionteatern. Andra tangoentusiaster som Oscar Prada, Oscar Berois och Carlos Ortuño med flera arrangerade redan på den tiden egna prácticas och egna tangofester. Även restaurang Pelé var redan etablerad på Stockholms tangoscen vid den här tiden.

Många har tillkommit sedan dess och en del har också lämnat tangon av en rad olika omständigheter. Som symbol för alla dessa milongueros går nu mina tankar till den humoristiske Miguel Carbia som under flera år - fram till sin tragiska bortgång - med sin spontanitet och ibland även med sin sarkasm präglade föreningens och Stockholms tangoliv.

Innan föreningen "flyttade" till de aktuella lokalerna har den haft sina prácticas och tillställningar på flera olika platser. Den jag har som tydligaste referenspunkt är danssalen i Medborgarhuset på Medborgarplatsen ”Medis” som vi tyvärr inte kunde behålla som danslokal efter renoveringen då nya höga hyror tillkom efter ägarbytet.

Som förening har vi under de senaste 20 åren ökat från ett 50-tal medlemmar till ca 1000 nominella medlemmar även om långt ifrån alla av dessa är aktiva tangodansare.

Sedan sju år tillbaka organiserar vi Nyårsfestivalen som i år pågår från den 28 december till den 1 januari 2009. Vi brukar anlita tre olika gästlärarpar som under dessa dagar undervisar på olika nivåer och genomför tangouppvisningar på tangofesterna varje kväll under festivalens gång.

Vi anordnar tre regelbundna prácticas på måndagar, onsdagar och söndagar och vi anordnar minst fyra gästlärarbesök per år med tillhörande milongas, dessutom erbjuder vi instruktion för nybörjare och på medelnivå på våra prácticas och tillhandahåller även interna tangokurser på olika nivåer. Vi samarbetar också med andra föreningar vad gäller att samarrangera tangokurser på medelnivå.

Sommartangon är ingen ny företeelse i vår förening. Förutom paviljongen vid Stora Skuggan har vi också dansat i Tantolunden, Vasaparken, Kungsträdgården, Galejan, etc. I år är det aktuellt med Galejan, Kungsträdgården och Stora Skuggan.

Flera professionella tangopar och utländska milongueros har gästat vår förening, framför allt under nyårsfestivalen. Jag hoppas att vår förening fortsätter att bidra till att utöka och underhålla Stockholms tangoscen i många år till!

Ruben Ciano

Ordförande i Svensk-argentinska tangoföreningen (Tango Norte)ur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Vaccinationsbevis Från 1/12 krävs vaccinationsbevis, som visar att man är... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)