Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Ledare 2/2009

Tangon och candomben tillhör nu mänsklighetens kulturarv!

UNESCO:s överstatliga kommitté förklarade vid sitt senaste möte i Abu Dahbi i slutet av september, att tangon och candomben nu inkluderas i listan över mänsklighetens immateriella kulturarv. Detta blev resultatet av ett gemensamt initiativ från städerna Buenos Aires och Montevideo.
Hernán Lombardi, kulturminister i staden Buenos Aires styrelse och Eduardo León Duter, kulturdirektör i Montevideos kommun, var de personer som lämnade fram förslaget inför UNESCO:s överstatliga kommitté.
Den berömda argentinska pianisten Miguel Ángel Estrella som är Argentinas ambassadör i UNESCO och som under flera år satt inspärrad som politisk fånge i det ökända ”Libertad”-fängelset i Uruguay för sitt aktiva motstånd mot den argentinska och den uruguayanska diktaturen på 1970 – 80-talet sade direkt efter förklaringen: ”Det första som jag tänkte på var fattighusen ”konventillos” som fanns i Buenos Aires och Montevideo på slutet av 1800-talet”.

Den uruguayanske representanten sade: ”Detta är frukten av ett intensivt arbete som baserades på det gemensamma beslutet taget av Buenos Aires och Montevideos kommunala styrelser med syftet att värna om tangon och att genomföra en del gemensamma kulturella projekt”.

Även candomben inkluderades i listan över mänsklighetens immateriella kulturarv efter ett initiativ från kulturministeriet i Uruguay.

Städerna Buenos Aires och Montevideo kommer att satsa en miljon dollar gemensamt för att genomföra en del aktiviteter med syftet att sprida tangon.

Bland dessa projekt kan till exempel nämnas stödet till tangons dokumentcenter, grundandet av ”Río de la Platas tangoorkester” med musiker från Uruguay och Argentina, seminarier, ateljéer, konserter i olika städer, tangostudier för att etablera standarder för dansen och musiken samt klassificering av tangotexter och tangopoesin.

Detta är också en triumf för alla tangoälskare runt om i världen eftersom tangon nu är etablerad på samtliga kontinenter och sedan mitten av 1980-talet, när tangons ”nouvelle renaissance” ägde rum, är det fler och fler som blir ”inbitna”.
För vår del här i Stockholm har vi framför oss en mycket spännande höst med milongor och gästlärarbesök som kulminerar i vår tionde tangofestival vid årsskiftet.
Viva el Tango!

Ruben Cianour Kalendariet

i dag
Milonga på Chicago + WS med Raul & Julieta

må 27 maj
Måndagspraktika

on 29 maj
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 31 maj
Avslutningsmilonga på Chicago

må 3 jun
Måndagspraktika

on 5 jun
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.
Visa alla »

ur Aktuellt

Sommartango Sommartango blir det på måndagar från 17/6 och 9 veckor... »

Tango på Sätra Brunn Save the date! 24-25 augusti blir det Tango på vackra S... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Kvarglömda saker »

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

Övrigt »

(Logga in för övriga forum)