Start page

Calendar
News
Forum

About Tango Norte
Groups & Contacts
About tango
Links

Register yourself
-- Become a member


Member name

Password


Forgot your password?

 

Svenska menyer, tack.

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Ledare

Var ska man dansa tango egentligen?

Ett par nya medlemmar ställde just den frågan till mig häromdagen. Detta fick mig att tänka tillbaka på hur den här frågan har hanterats historiskt sett. Först efter det att tangon på 1920-talet blev erkänd som världsmusik i Europa och Nordamerika, accepterades den av den konservativa societeten i Rio de la Plata (Buenos Aires och Montevideo).

Även i vara dagar lever ”förortstango” och ”innerstadstango” sida vid sida. Tangon har definierats som ”en känsla som dansas”, som ”en tre minuters romans”, etcetera.

Detta betyder att tangon egentligen inte är något mode som ska ”passa in” i någon väldefinierad typ av plats eftersom det handlar om en känsla, om en upplevelse. Ingen, varken i Rio de la Plata eller någon annanstans, har lyckats ”nischa” tangon i någon särskild miljö och ännu mindre få den att abdikera från sitt folkliga ursprung.

Den riktiga ”milonguero/an”* styrs först och främst av behovet att uppleva ”tangokänslan”. Detta möjliggör en abstraktion från själva platsen, så länge den erbjuder dansmöjligheter, som till exempel lämpligt dansgolv och en musikanläggning eller levande musik.

Självklart finns det musikpreferenser och olika dansstilar. Vill man dansa 30-talstango bör man söka sig till vissa ”milongas”* som i princip erbjuder den typen av musik. Vill man dansa en modernare tango går man helt enkelt någon annanstans. Detta innebär i sig inte någon motsättning. Tangon har ett folkligt ursprung men idag accepteras den av folk i alla samhällsskikt som en underbar känsla.

Antingen känner man för tangon eller så gör man inte det. Gör man det kan man dansa i idrottshallar, skolor, servicehus, på restauranger eller fina klubbar. Vad spelar det för roll? Det är känslan som styr, tangon sitter inte i väggen. Arrangörerna bör anpassa sig till ”tangovillkoren” och inte tvärtom. Tangon har bara en Herre och den heter Tango!

”Milonguero/a” – tangodansare ”Milongas” – generiskt namn för tangoställen.from the Calendar

tomorrow
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 25 Jan
Milonga på Chicago + WS med Marcelo Almiron

mo 28 Jan
Måndagspraktika

we 30 Jan
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå och live show

fr 1 Feb
Milonga på Chicago + WS med Tommy och Christina

mo 4 Feb
Måndagspraktika
Visa alla »

from News

Jubileumsbok Tango Norte 30 år Till vårt 30 års jubileum hösten 2018 gav Tango Norte u... »

from the Forums

Öppet forum: “Tangovänner! Måndagen den 21 januari är kvällens tema för "Låt oss pr...” »

Öppet forum: “Hjärtligt välkomna till Milonga Argentango, 19 jan kl 20-24, med DJ Ki...” »

(Log in for other forums)