Start page

Calendar
News
Forum

About Tango Norte
Groups & Contacts
About tango
Links

Register yourself
-- Become a member


Member name

Password


Forgot your password?

 

Svenska menyer, tack.

 
   
Hjälp för dig som är...

Cookie information
Cookie Troubles (english)

Ledare

Also tango

En milongakväll i fyra akter…

Stammisarna

I ett förfallet hyreshus i utkanten av storstaden putsar en dam i sina bästa år sina begagnade dansskor, sedan tar hon på sig en enklare aftonklänning och retuscherar makeupen framför den matta spegeln, innan hon beger sig till milongan.

Samtidigt hänger el flaco (den smale) Rafael, en berömd tangotaxi, vid baren på ett närliggande café och dricker ur sitt caña-glas (brännvin) i ett svep. Det är svårt att veta om det är hans första sup för kvällen dock kan man absolut vara säker på att det inte kommer att bli den sista…

Någon annanstans dricker en milonguero av det gamla gardet en kopp kaffe efter att ha ätit en saftig puchero (köttgryta) tillagad och serverad av sin fru. Hon kommer precis som så många andra kvällar under deras mångåriga äktenskap att stanna hemma och invänta karlens återkomst från milongan vid småtimmarna i smyg bakom gardinerna. Åh, vad hon avskyr dansen och hela balletten!

Platsen

Milongan hålls på en välkänd idrottsklubb som ligger i ett berömt gammalt arbetarkvarter. Han som arrangerar milongan i kväll förflyttar sig nervöst från den ena änden av lokalen till den andra för att försäkra sig om att allt och alla är på sin plats. Det är lördagsmilonga och dessutom är det inte vilken lördagsmilonga som helst! I kväll kommer det berömda tangoparet som intog Europa och resten av världen med storm för tre år sedan att uppträda. Nu har alla glömt att Juanita fick hoppa av skolan för att börja jobba som kassörska i kvarterets livsmedelsaffär för att bidra ekonomiskt till familjen. Pappans lön räckte inte för att försörja mamman, de fyra små syskonen, Juanita och sig själv. Man har också glömt att Saturnino kallades för el indio (indianen) när han tillsammans med sina gamla föräldrar och sin oändliga syskonskara flyttade in i kvarteret från en fattig provins i norr som ligger flera hundra mil från huvudstaden. Dessutom kallades han för patadura (klumpig) på själva idrottsklubben för sin oförmåga att hantera fotbollen. Nej, ingen skulle nu våga yppa en kommentar om det förflutna! Paret kallar sig nu för Los infalibles (De ofelbara) för sin tekniska precision. Deras dans saknar inte heller grace och värme. Vilka maestros de nu har blivit! De uppträder på de mest berömda dansscenerna runt om i världen och förutom att turnera med sin egen show brukar de också dansa ackompanjerade av berömda orkestrar. Los infalibles är förstås också väletablerade tangolärare och anlitas av diverse arrangörer och privatpersoner i olika länder.

– Är allt som det ska med musikanläggningen, frågar arrangören klubbens ljudtekniker som just håller på att installera högtalarna.

– Jag hoppas verkligen att du kommer att spela dina bästa tandas i kväll Carlitos, säger han till den inkommande DJ:n. Inte ens de som jobbar bakom klubbens bardisk eller servitörerna undgår arrangörens inspekterande frågor. Han måste minsann förvissa sig om att allting är förberett in i minsta detalj inför kvällen! Faktum är att det exklusiva besöket av Los infalibles har annonserats i samtliga tangopublikationer, vilket innebär att andra berömda gäster från tangovärlden är att vänta. Och inte bara det, även gringos och andra främmande människor kommer säkert att söka sig till milongan i kväll.

– Här är stället, säger taxiföraren till utlänningarna. Det blir 28 pesos, hoppas att ni får en trevlig kväll!

– Don’t be cheap darling, give 50 pesos to the driver!

– Gracias señor!

Dansen

Första och andra tandan dansades bara av nybörjarna och av de utlänningar som inte kan milongans outtalade regler. De riktiga milongueros och milongueras var avvaktande och spanade in omgivningen i väntan på rätt tillfälle för att fånga sitt byte. Det gjorde också den gamle milonguero, damen och tangotaxi Rafael.

– Jaså, du tycker att jag dansar bra, sade Rafael till den vackra utländska kvinnan på bruten engelska.

– Om du vill kan du disponera mig hela kvällen och möjligtvis även andra kvällar, förutsatt att vi kommer överens om en rättvis ersättning, tillade han.

På en annan del av dansgolvet sade damen till den manliga turisten:

– Thank you for this dance mister! Mitt namn är Mireya.

– It’s a pleasure to dance with you Mireya!

– Jag gillar också att dansa med dig, svarade Mireya på mannens komplimang. Jag kommer hit ganska ofta men det är första gången som jag ser dig här.

– You’ve never seen me here before because I live in New York.

– Ah, du är från New York, det är en mycket intressant stad!

– Have you been there?

– Ja, jag var där för länge sedan, men det är en gammal historia. Förresten, du kan tillbringa natten med mig och få höra hela historien… It won’t be that expensive!

Epilogen

Efter den långa resan norrut kommenterar det utländska paret sin vistelse i tangolandet:

– Älskling nu har vi verkligen varit i kontakt med tangorötterna!

– Ja, det har du rätt i. Vad festligt, jag tänkte precis på det. Jag tänkte på den natten när vi såg Los Infalibles. Jag tänkte just på den där typen som ville att jag skulle hyra honom som tangokavaljer för kvällen.

– Det påminner mig om en tjej som hette Mireya som ville att jag skulle hyra henne för natten. – Yes darling, that’s the real tango world…!

Ruben Cianofrom the Calendar

yesterday
Milonga på Chicago

mo 25 Sep
Monday Tango Practice

we 27 Sep
Onsdagspraktika i Alvik - på två dansgolv

fr 29 Sep
Milonga på Chicago

mo 2 Oct
Monday Tango Practice

tu 3 Oct
Milonga musical seminarium
Visa alla »

from News

Inställt besök av Eric Jorissens Tyvärr är Eric Jorissens gästlärarbesök i oktober instä... »

from the Forums

Öppet forum: “Milonga3Esquinas, söndagen den 3 sep. kl 18:30 Gran Milonga med Tangu...” »

Öppet forum: “Jag gick igår kväll till Stora Skuggans måndagstangokväll, perfekt väd...” »

(Log in for other forums)