Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Milstolpar

José Leonardo Colángelo

(född 1940) Pianist, tonsättare, orkesterledare

Vid sex års ålder, och på egen begäran, började José Leonardo Colángelo sina pianostudier.

Hans far spelande bandoneon och hans farbror hade spelat med Sureda och Di Bastos tangoorkestrar.

Colángelos yrkesbana satte fart 1958, när han debuterade som pianist i Radio Splendid, Buenos Aires. Han medverkade i flera orkestrar: Angel Genta, Juan de Dios Filiberto, Ricardo Malerba, Enrique Alessio, Angel Donínguez, Lorenzo Barbero, Emilio Orlando. 1962 ingick han i Leopoldo Federicos orkester och 1968 fick han en plats i Aníbal Troilos tangoorkester. Tillsammans med den sistnämnde bildade han en kvartett, som 1971 uppträdde i New York och Washington.

1971 bildade Colángelo en kvartett för skivinspelningar med Nestor Marconi, Omar Murtagh och Aníbal Arias. Sin första egna tangoorkester satte han ihop 1979, med Lisandro Adrover och Antonio Principe på bandoneon, Hugo Baralis, Alberto del Bagno och Mario Arce på violin och Hector Console på kontrabas. Vid vissa tillfällen uppträdde Enrique Lannoo på violoncell. Sångare var Guillermo Galvé och Ana Paula.

Colángelo är en företrädare för det nya, med en fot i den klassiska och den andra i den moderna tangon. Han skaffade sig kunskap och erfarenhet med Leopoldo Federicos orkester och sångaren Julio Sosa (från Uruguay) samt med Anibal Troilo, i vars orkester han stannade i nästan åtta år. Tillsammans med sångerskan Susana Rinaldi har han också flitigt turnerat Paris, Kreta, Berlin och hela Latinamerika.

Efter allt detta fick han 1985 chansen att som dirigent resa till Japan. Han triumferade och återvände många gånger med sin orkester och bailarines till detta land. Dessutom fick han möjlighet att göra skivinspelningar i Japan. Som tonsättare har han komponerat bland annat Duende y misterio, Te das cuenta?, Plazeando, Todos los sueños, Felicidades, principe.

”Vi ska visa för världen att vår tango är en riktig Music Hall”, har han sagt. Colángelo är lektor på Universidad del tango i Buenos Aires. Hans senaste tangoshow har han kallat ”Sr. Tango”.

Raúl Chagallo

Källor:

www.clubdetango.com.ar www.todotango.com.ar

Bailarin = yrkesdansareur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)