Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Milstolpar i tangons historia:

Osvaldo David Berlingieri, 1928 -

- pianist, orkesterledare och tonsättare

Ur TANGO-Notiser 2/2007


Född i Haedo, Buenos Aires provins. Hans yrkesbana började 1944, som pianist i Héctor Maures orkester. Vi ser honom delta i flera tangoorkestrar, bl.a.: Domingo Federico, Joaquin Do Reyes, Edgardo Donato, Héctor Varela, Emilio Balcarce, Roberto Caló. Han har också turnerat som orkesterledare med sångaren Raul Iriarte i Central America. 1959 är han är med i en trio Los Modernos, och i en kvartett, Los notables del tango. Med båda dessa två formationer spelar han in skivor, något som han också gör i den trio som formades med Leopoldo Federico och Fernando Cabarcos.Med Osvaldo Berlingieri uppstår en splittring i tangovärlden angående hans musik, man värderar olika hans insatser i tangons utveckling.

För en del är Berlingieri en genuin fortsättning av den skola som öppnade Osmar Maderna, och som fick en kontinuitet med Horacio Salgán, såväl för sin stil som för sin virtuositet. För andra, som inte ifrågasätter hans talang, saknar han till en viss del känslan för tangon, och lägger in mycket som hör till jazzmusiken. Båda ståndpunkterna har en del sanningar, men i sista hand handlar det mycket om tycke och smak. Dessutom är det svårt att generalisera hela hans produktion. Det är inte samma Berlingieri som spelat med Anibal Troilo, eller den som spelat med Ernesto Baffa, och ännu större skillnad finner man i hans senaste musik. Hans verkliga genombrott inträffade när han spelade i Anibal Troilos orkester från 1957 till 1968.

Ett av de bästa åren i hans karriär -1967- delade han med Ernesto Baffa, tangoorkestern som uppskattades mycket, speciellt för den tangosångare som blev en symbol i Argentina, Roberto Goyeneche.

Berlingieri var också med i Héctor Stamponis orkester, med Edmundo Rivero som sångare, och i Atilio Stampones med Roberto Goyeneche som sångare.

År 1989 spelar han in en CD-skiva Identificación.

Som tonsättare lämnar han efter sig en del tonsättningar, bl.a.: Ciudad dormida, A mis viejos, Siempre otoño, Compadrita mia, Contacto en Buenos Aires, Ritual, Ciudad en gris, Pisciano.

Raul Chagallour Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)