Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Milstolpar i tangons historia 3/2007

Julio De Caro – 1899-1980

- Violinist, tonsättare och orkesterledare


Han var född i Buenos Aires. Hans familj kom från Italien. Hans far, José De Caro De Sica, ville ge sina barn en akademisk utbildning, men frestelserna med den nya musiken blev starkare, och syskonen ägnade sig åt tango.

I början av sin karriär, ingick Julio De Caro i Eduardo Arolas tangoorkester. Senare, 1923, kom han in i Juan Carlos Cobians orkester. 1924 bildade han en sextett. Denna formation, ”sexteto típico”, bestod av Julio och Emilio De Caro, violiner; Pedro Maffia och Luis Petrucelli, bandoneoner; Francisco De Caro, piano, och Leopoldo Thompson, kontrabas. En ombildning sker så småningom och andra musiker som t.ex. Pedro Laurenz ingick. Med De Caros sextett, kom en ny stil av stor betydelse som skulle införlivas inom tangon. De Caro behåller essensen av den gamla tangon ’arrabalero’ , samtidigt som han lägger in en uttrycksfull känsla och vemod i musiken. På så sätt binder han samman den europeiska musiktraditionen med de specifika förhållanden som rådde i Buenos Aires med omnejd. Två tangos som visar det nya med De Caro är Boedo och Tierra querida. När man talar om denna sextett får man inte glömma de duktiga orkestermedlemmarna som formade gruppen: hans bror, Francisco De Caro, piano, spelade en viktig roll. Han komponerade flera tangos bl.a. Flores Negras och Loca Bohemia. Pedro Laurenz, bandoneon, bidrar mycket med sin talang, och det är värt att nämna två av hans tangos: Mal de amores och Risa Loca.

De Caro lämnar inte den äldre tangon åt sidan, utan han spelar den på nytt, med sin egen stil, och detta ska inspirera flera kommande tangoorkestrar.

Hans första skivinspelning ägde rum 1924 med två egna låtar: Todo corazón och Pobre Margot. Under trettio år framöver spelar han in 420 tangos. De flesta kan dateras till perioden 1924-32. Mellan 1949-53 sker det en del nya skivinspelningar, som anses vara mycket värdefulla på grund av att tekniken ger oss bättre kvalitet i ljudet.

Bland hans mest kända tonsättningar finner vi: El arranque, El monito, Guardia vieja, La rayuela, Mala junta, Mala pinta, Orgullo criollo, Tierra querida.

Raúl Chagallour Kalendariet

i morgon
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 19 okt
Milonga på Chicago + WS

må 22 okt
Måndagspraktika

on 24 okt
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 26 okt
Milonga på Chicago + WS med Sara och Juampi

lö 27 okt - sö 28 okt
30 år med Tango Norte

Visa alla »

ur Aktuellt

STOCKHOLM TANGO FESTIVAL 2018 Nyårsfestival blir det även i år! Planen är tjuvstart ... »

30 år med Tango Norte Nu i höst är det 30 år sedan Tango Norte bildades! Det ... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)