Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Milstolpar

Mariano Mores

1922, Tonsättare, pianist, orkesterledare

Född i Buenos Aires, hans verkliga namn är Mariano Martínez. Sin musikaliska utbildning fick han inom klassisk musik och redan vid fjorton års ålder fick han ett jobb som pianist i Café Vicente, vid den välkända gatan Corrientes. Hans karriär började med kända figurer: under en tid i Roberto Firpos orkester, och även som pianist i Francisco Canaros orkester mellan 1939-48.

Uppskattad av många för sin kärlek till showtangon, både på hemmaplan och utomlands. Stora orkestrar, bailarines, körer, sångare, speciella ljuseffekter ingick också i det hela. Själv kunde han spela med en hand och dirigera med den andra, eller lämna pianot för att dirigera, det vill säga han ingick själv i showen. Och som med allt i detta liv, fick han också betala ett pris för sin stil. Många ortodoxa ogillade hans sätt att behandla tangon, och diskvalificerade honom. Med Mores gick det inte att dansa till tangon, han var enbart för teater, musikaler, och television.

En milonguero var för det mesta van vid Troilo, Pugliese, D’Arienzo, med mera. Fast ingen kan förneka hans talang och skaparkraft. Med honom formas en modern sextett: piano, bandoneón, el-gitarr, orgel, kontrabas, slagverk.

Som tonsättare lämnar han ett stort antal låtar, bland annat: El firulete, Taquito militar, Adiós Pampa Mía, Uno, Cafetín de Buenos Aires, Cuartito Azul, Grisel, Tanguera, Sin palabras. Sammanlagt har han spelat in drygt 300 låtar. Han skrev också musiken till ett antal filmer: Corrientes calle de ensueño, 1939, La doctora quiere tangos, 1939, La voz de mi ciudad, 1953.

I nuläget får han godkännande som en omistlig del i tangons historia.

Raúl Chagallour Kalendariet

i morgon
Delatagande i Milonga Ensueños

lö 24 feb
Fyra WS
Musikalitet och improvisation I
Musikalitet och improvisation II
Nortes Festmilonga

sö 25 feb
Omfamningen och dess relation till höfterna I
Visa alla »

ur Aktuellt

*** Årsmöte 2018 *** Måndag 26/2 är det dags för årsmöte i Tango Norte. Du h... »

Gästlärarbesök i februari! 24-25/2 har vi besök av Pablo Tamburini och Marina Car... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Kvarglömda saker »

Övrigt »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)