Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Milstolpar i tangons historia

Juan de Dios Filiberto, tonsättare och orkesterledare (1885 –1964)

Ur TANGO-Notiser 3/2007


I tangons historia finner man individer som har saknat akademisk utbildning, men som ändå lämnade efter sig en uppskattad musik. Juan de Dios Filiberto är en av dessa människor. Fram tills han var 24 år gammal saknade han musikaliska kunskaper. Han brukade säga att det behövs en viss medfödd känsla för att åstadkomma musik. Han skapade folkmusik, och en del av hans tangos har en klang av detta. Han tydliggjorde att hans musik var en blandning av mycket, mest känslor. Han förklarade att all musik bör ses i det sammanhang där tonsättare har verkat.

Stadsdelen La Boca i Buenos Aires var på hans tid ett säreget område med övervägande italiensk befolkning, mest från Genova, dessutom, folk från landet, criollos, gauchos. El arrabal, där mycket tango skapades, var en zon som befann sig mellan staden och landet. Där skapades en blandning av musik: tonadas, estilos, huellas, triunfos, vidaleas, allt detta präglade Filibertos musik. Hans musik var något nytt som sammansatte ytterstaden med landet.

Vid 24 års ålder bestämmer han sig för att lära sig musik vid ett musikinstitut, och 1932 bildar han sin första orkester med vilken han deltar i filmen Tango (1933). Han gör en del skivinspelningar för Odeon 1932-36 och för Victor 1941-59. Det mesta var instrumentala låtar.

I oktober 1938 erbjöds han dirigera Orquesta Popular Municipal de Arte Folklórico i Buenos Aires. En orkester som var verksam till 1948, och sedan dess utökats till fyrtio musiker. Under namnet Orquesta de Música Popular skulle han fortsätta med denna till 1956.

Tio år efter hans bortgång, och till hans ära, föds Orquesta Nacional de Música Argentina Juan de Dios Filiberto, som dirigerades bl.a. av Jose Rosa, Osvaldo Requena och Osvaldo Piro.

Som tonsättare lämnade han efter sig mycket uppskattade tangos, bl.a. Caminito, Quejas de Bandoneón, El pañuelito, Malebaje, Amigazo, Cuando llora la milonga och Clavel del aire.

Raul Chagallour Kalendariet

i dag
Måndagspraktika

on 24 okt
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 26 okt
Milonga på Chicago + WS med Sara och Juampi

lö 27 okt - sö 28 okt
30 år med Tango Norte


lö 27 okt
Jubileums-supé

må 29 okt
Måndagspraktika
Visa alla »

ur Aktuellt

Jubileumsbok Tango Norte 30 år Till vårt 30 års jubileum ger Tango Norte ut en Jubileu... »

STOCKHOLM TANGO FESTIVAL 2018 Nyårsfestival blir det även i år! Planen är tjuvstart ... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)