Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...

Cookie information
Cookie Troubles (english)

Milstolpar

Alfredo Julio Floro Gobbi

1912 – 1965

Violinist, tonsättare, orkesterledare

Den romantiska tangofiolen

Ödet ville att han skulle födas i Paris, i samband med föräldrarnas tangoturné, tillsammans med Angel Villoldo, tonsättaren till den berömda tangon El Choclo. Men efter några månader var föräldrarna åter i Argentina.

Som barn skickades han till ett musikinstitut i Buenos Aires, där han lärde sig allt grundläggande, och vid 13 års ålder bildade han en trio: viol, bandoneon och gitarr. De spelade i stadsdelen där han bode. Så småningom började han att livnära sig med tillfälliga uppträdanden på kaféer, och med solokonserter. Vid 15 års ålder ingick han i Luis Casanovas tangoorkester. 1927 var han i Juan Maglio ’Pacho`s musikgrupp. En kort tid ingick han i Roberto Firpos ensemble, och i Anselmo Aietas orkester.

Gobbis läromästare var huvudsakligen Julio De Caro och Carlos Di Sarli. Genom att lyssna upprepade gånger på De Caro, hittade han en källa till förkovring i hans spelande.

1930 bildade Alfredo Gobbi en trio med Orlando Goñi, piano, Domingo Triguero, bandoneon.

En höjdpunkt i hans karriär nådde han i Vardaro-Puglieses sextett. Här ser vi Anibal Troilo och Miguel Jurado, bandoneoner, Luis Adesso, kontrabas, Gobbi och Vardaro, fioler, och Pugliese, piano.

En tid formade han duo med Pugliese, och de spelade en del i radion. 1930-talet var ett svårt decennium i Argentina, musiker fick ofta korttidsanställning på kaféer och biografer. Man bildade och upplöste tangogrupperna, allt beroende på arbetstillfällena.

1935 ingick han i Pedro Laurenz tangoorkester: Osvaldo Pugliese, piano, Armando och Alejandro Blasco samt Laurenz, bandoneoner, Alfredo Gobbi, Jose Niezow och Sammy Friedenthal, fioler, Vicente Sciarreta, kontrabas. 1941 fick han ett jobb i Uruguay i Pintin Castellos orkester, där Donato Racciatti spelade bandoneon. 1942 bildade han sin egen tangoorkester.

1947 kunde han ingå ett avtal med skivbolaget RCA Victor, samarbete som varade i tio år.

Som tonsättare lämnar han efter sig åtskilliga verk, bland andra El andariego, Camandulage, Desvelo, Mi paloma, De punta y hacha, Cavilando, Orlande Goñi.

Raúl Chagallur Kalendariet

i morgon
Monday Tango Practica med Karin och Pelle Johansson + DJ Mathias Denk

on 30 nov
Onsdagspraktika i Alvik - Minikurs med Maria & Elisabet, sista tillfället

fr 2 dec
Milonga på Chicago

ti 6 dec
Milonga musical seminarium

on 7 dec
Onsdagspraktika i Alvik

må 12 dec
Måndagspraktika: WS i Tango Salon
Visa alla »

ur Aktuellt

Festival! Visst blir det nyårsfestival i år! Vi dansar 30/12 - 1/... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Övrigt »

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

(Logga in för övriga forum)