Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Milstolpar i tangons historia

El rusito Elías 1916-1986
Bailarín

Elías Borovsky - född i Buenos Aires - var en av dessa mindre kända figurer som berikade tangodansen. Fadern var från Ryssland och modern från Polen.
Uppväxt i tangomiljö; delade med sin storebror Simón, en äkta milonguero, de praktikor som denne hade med sina kamrater.
Elías var målare till yrket och ägnade sin fritid åt tango. Han var en perfektionist, övade och tränade hela tiden. Han blev aldrig professionell utan var en milonguero som vid vissa tillfällen uppträdde på dåtidens välkända ställen, som han frekventerade.

Hans smeknamn var El rusito Elías. Och han älskade att ge lektioner: grupper, bailarines, eller koreografera par som skulle uppträda på teater eller så småningom på TV. Allt detta utan att få någon ekonomisk ersättning. Han var en pedant, som inte stod ut med dålig tangodans.
Han tränade ständigt, steg, giros och figurer. Redan under sin tonårstid började han att vara på olika milongas.
På slutet av 30-talet och början på 40-talet var han tillsammans med andra milongueros med i utvecklingen av tangons teknik. Han hade en annorlunda stil än den vi känner idag. Hans grund i tango som förare var: start med vänster, två steg till och ihop. Obs! Den som har haft tangolektioner av vår kände Oscar Prada – som nyligen gick bort – upptäcker att El rusito Elías och Prada hade exakt samma tangostil!
Här hittar man en källa till denna äldre tangoform. Mellan dessa enkla fyra steg, la han in sina giros, figurer, enrosques m.m.
El rusito Elías improviserade hela tiden, men han prisade elegansen, tydliga figurer, och cadencia musical. Han ogillade en belastad dans med alltför många figurer.
Han levde på gränsen till fattigdom hela sitt liv. På hans tid var det inte vanligt att man tog betalt för tangoundervisning.

Han var en av dessa anonyma milongueros som skapade och utvecklade tangon. Satte grunder för undervisningen av tangodansen. Han, tillsammans med andra, saknade det stöd som många numera får. Men, de lämnade efter sig en tradition som kom till nytta för dagens milongueros, tangolärare och professionella dansare.
Det finns ingen filmatisering av dessa okända milongueros. Petróleo, en stor och berömd milonguero, kände och kom ihåg honom. El rusito Elías dog i Madrid 1986.

Raul Chagallour Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)