Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Musiktips

Skivtips med Pugliese

I vår skivtipsserie har turen kommit till Osvaldo Pugliese, en av de riktigt stora och vars musik inte alltid är så lättdansad. Men alltid rytmisk och känslosam.

Osvaldo Pugliese. En av de riktigt stora namnen inom tangon. Orkestern som tar ut svängarna maximalt, rytmiskt, melodiskt och känslomässigt. Gräddbakelser!

Puglieses orkester är den av de traditionella orkestrarna som är svårast att dansa till. Inte rent tekniskt kanske, men det är helt enkelt svårt att matcha musiken. Att följa med i dramatiken och svägningarna. Pugliese rör sig på en nivå som jag tycker att få kan leva upp till dansmässigt. Man känner sig lätt otillräcklig att uttrycka något som är i paritet med musiken. Som med allt gott kan det bli för mycket med bakelser och tårta hela kvällen. Puglieses orkester sparar DJs ofta till slutet av kvällen. Och då glömmer vi otillräckligheten och bantningskraven och mumsar i oss godbitarna och njuter!

Det finns många CD att välja på med Puglieses orkester. Serien Instrumentales Inolvidables volym 1-4 från DBM/EMI ”Reliquas” serie rekomenderas. Speciellt volym 1 med inspelningar från 1943- 46 men även volym 2-4 som delvis innehåller senare inspelningar.

Osvaldo Pugliese spelade in mycket få milonga och inte många valser men när han gjorde det så gjorde han det dess bättre. CDn Ausencia – Frånvaro. Titeln anspelar dels på en av hans tangotitlar, dels på att han tidvis satt i fängelse. Orkestern lär då ha spelat med en obesatt flygel på scenen och en röd ros på flygeln, i Puglieses frånvaro.

CDn innehåller många av Puglieses mest kända spår, inklusive valsernas vals Desde El Alma. Många av de hos oss kanske mer kända inspelningarna med Pugliese, som Gallio Ciego, A Evaristo Carriego, Ojos Negros med flera är inspelade i slutet av 1950-talet, det vill säga när dansepoken var slut och man spelade konsertmusik. Flera av dessa finns med på ovan nämnda CD och också Pugliese-CDn i serien From Argentina To The World såväl som i Instrumentales Inolvidables-serien.

När radiostationen ”2x4” i Buenos Aires hade en omröstning om den bästa tangon någonsin så vann Osvaldo Puglieses La Yumba inspelad 1943 stort. Den finns med på många CD och i olika inspelningar.

Vokala inspelningar med Puglieses orkester finns det gott om. Få är dock ”bien bailable” (bra att dansa till). Varning utfärdad alltså. Men för er som är nyfikna finns en del inspelningar med Roberto Chanel och en del med Jorge Vidal som är bra dansmusik.

Jan Fredriksson

ur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)