Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Notiser

Är alla inspelningar manipulerade?

Av en händelse hittade jag en webbsida som gjorde mig något omtumlad och överraskad. En kanadensisk DJ och ljudentusiast, Keith Elshaw, har med modern teknik börjat restaurera gamla tangoinspelningar därför att han tyckte att det var för dåligt ljud på många av de CD man kan köpa.

När han jämförde med källmaterial visade det sig enligt honom att på nästan alla CD så har hastigheten ökats något, oftast motsvarande ungefär ett halvt tonsteg. Tempot blir alltså högre och röster och instrument lite ljusare, melodierna lite kortare. Dessutom har man ofta lagt på efterklang på ljudet och till råga på allt ofta använt original av dålig kvalitet, kopior av kopior.

Elshaw har därför själv restaurerat ett tusental tangor till ett skick som han säger ligger betydligt närmare originalen. På sin webbsida har han lagt upp flera exempel på hur musiken låter på CD respektive efter hans restaurering. Skillnaden är ofta slående med mycket av bruset borttaget, med en helt annan närvaro och tydlighet i detaljerna och alltså framför allt med hastigheten nedjusterad till ett lite lägre tempo.

Elshaw menar att detta kanske inte bara är ett modernt fenomen; enligt en uppgiftslämnare så spelade Troilo ibland in i ett lägre tempo än han brukade spela, därför att han visste att skivbolaget ändå skulle öka hastigheten på den utgivna skivan. Alla som lyssnat på tango vet att det finns gott om CD med fantastisk musik med tvivelaktig ljudkvalitet. Tyvärr förstörde skivbolaget Victor massor av inspelningsmasters för några decennier sedan när man trodde att tangon var död. Men man får hoppas att den typ av arbete som Keith Elshaw och andra ljud-och-tangoentusiaster gör kan påverka skivbolagen till att ge ut välrestaurerade inspelningar i framtiden, från det material som fortfarande finns kvar.

På Keith Elshaws webbsida finns också många initierade artiklar om tango och en intressant sida där tango-DJ:s inbjudits att skriva om sina idéer.

http://totango.net (i huvudsak på engelska). Jan Fredriksson
Tangopoesi på två språk

Föreningsmedlemmen Raúl Chagallo har samlat sina dikter i en tvåspråkig volym: Omfamnade går vi. Tangodikter/Abrazados vamos. Poemas de tango. Samlingen finns att köpa direkt av Raúl och recenseras i nästa nummer av Tangonotiser.ur Kalendariet

i dag
Måndagspraktika

on 24 okt
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 26 okt
Milonga på Chicago + WS med Sara och Juampi

lö 27 okt - sö 28 okt
30 år med Tango Norte


lö 27 okt
Jubileums-supé

må 29 okt
Måndagspraktika
Visa alla »

ur Aktuellt

Jubileumsbok Tango Norte 30 år Till vårt 30 års jubileum ger Tango Norte ut en Jubileu... »

STOCKHOLM TANGO FESTIVAL 2018 Nyårsfestival blir det även i år! Planen är tjuvstart ... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)