Start page

Calendar
News
Forum

About Tango Norte
Groups & Contacts
About tango
Links

Register yourself
-- Become a member


Member name

Password


Forgot your password?

 

Svenska menyer, tack.

 
   
Hjälp för dig som är...

Cookie information
Cookie Troubles (english)

Ricardo Tanturi

Text: Raúl Chagallo

Ricardo Tanturi: El caballero del Tango

Född i Buenos Aires den 27 januari 1905, död den 24 januari 1973.

Tanturi började sin musikbana 1924, men musiken hindrade inte honom att fullfölja sina studier och bli läkare (gynekolog). Hans första skivinspelning skedde 1937.

Tanturi har inte, enligt en del kritiker, utmärkt sig som någon skicklig musiker, ändock hade hans orkester Los Indios på sin tid god renommé och var väletablerad, särskilt tack vare sina sångare.

Det var en mycket dansant tangomusik och därför uppskattad. År 1939 blev hans orkester riktigt populär, mycket tack vore sångaren Alberto Castillo, som i sina uppträdanden gillade att gestikulera och kommunicera med publiken. Han intog en tilltalande karakteristik, en skådespelare på tangoscenen. Det var ett förfarande som gick hem hos mycket publik.

Efter Castillo, är uruguayaren Enrique Campos den näste sångaren som gav Tanturis orkester känd profil och gillande. I likhet med Castillo sökte Campos också en kommunikation med publiken. Tanturi-Campos var och är fortfarande en mycket uppskattad tangomusik bland tangueror, Det vet säkert en del av våra dansare i Tango Norte.

(Källor: www.todotango.com och Salas ’El Tango’)

Inspelningar med Ricardo Tanturi

Castillo eller Campos? Fortfarande är tangoentusiasterna oense om vem som var Tanturis bästa sångare. För att inte ta parti så rekommenderar jag båda! I skivserien "Tango Argentino" från BMG / RCA finns flera bra CD med Tanturi. "Una Emoción", och "Encuentro" är med Enrique Campos och "El Tango…Es El Tango" med Alberto Castillo. En anna bra skiva med Tanturi och Castillo är"Cuatro Compases" från El Badoneon-serien (nr 48) men många inspelningar är desamma som på"El Tango….Es El Tango". Vill man bara köpa en CD med Tanturi så rekommenderas den japanska serien Disco Latina med inspelningar av Tanturi från 1940-1959. Tyvärr är serien rätt dyr.

Mer musik »

Kommentarer

Lars Berggrensaturday 10 January, 2009 at 11.23

Mycket lättläst, informativ och trevlig läsning, liksom allt du skriver. När det gäller ordet "dansant" i texten ovan så tror jag att det används om personer och inte om musik, där ord som "inspirerar till dans" eller "dansvänlig" är lämpligare ordval. Tack igen för dina texter om tangomusik och dina musikexempel som jag lärt mig mycket av. Lars Berggrenfrom the Calendar

mo 11 Jul
Utomhusmilonga vid Stora Skuggan

mo 18 Jul
Utomhusmilonga vid Stora Skuggan

mo 25 Jul
Utomhusmilonga vid Stora Skuggan

we 28 Sep - mo 3 Oct
Workshop-helg med Lya Elcagu och Tate di Chiazza

Visa alla »

from News

Workshop helg med Lya Elcagu och Tate di Chiazza Save the date! I månadsskiftet september-oktober (28/9 ... »

from the Forums

Öppet forum: “Hej alla medlemmar i Tango Norte! Den nya styrelsen vill presentera s...” »

Öppet forum: “Seminarium med Marcelo Varela & Analia Vega Dag 1 Maria Garcia lörda...” »

(Log in for other forums)