Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Skivtips

Skivtips med Francisco Canaro och Carlos Di Sarli

Vad är det de spelar? I början lyssnar vi kanske inte så mycket, är mer koncentrerade på att salidan ska bli rätt. Men de flesta blir snabbt intresserade av tangomusiken och vill lyssna på den även utanför practicorna. Men vad ska man välja?

I en liten serie kommer CD-skivor med tangomusik att presenteras. Tanken är att dessa skivtips kan vara en grund att välja skivor för den som är osäker.

De skivor som presenteras är bien bailable, det vill säga inte bara dansbara, utan också accepterade och älskade av danspublik i Buenos Aires och runt om i världen. Det är musik som ofta spelas på föreningens evenemang. Skivorna representerar ett kondensat av det bästa bland många decenniers inspelningar. Vi börjar med några skivor som är bra för den som håller på att lära sig dansa tango.

Först ut är den orkesterledare som var den flitigaste av alla; Francisco Canaro. Han gjorde omkring 6 000 inspelningar av tango, vals, milonga, men även foxtrot och andra dansrytmer. Det placerar honom alltså på en ointaglig förstaplats när det gäller antal in-spelningar.

Hans musik har rötterna i guardia vieja, den äldre stilen som dominerade fram till 1930-talet. Musiken känns gammalmodig jämfört med den stil som gällde under tangons guldålder på 1940-talet. Därför spelas Francisco Canaro kanske inte så ofta.

I Buenos Aires ser man ibland en del som börjar dansa canyengue, den äldre dansstil som gällde fram till 1930-talet, när Canaros musik spelades. Hur som helst rekommenderas CDn La Melodia de Nuestro Adiós, EBCD-30, med Francisco Canaro.

Skivan innehåller förstås tango men också många milongas och valser. Alla i ett lugnt tempo med tydlig takt. Utmärkt för nybörjare.

Carlos Di Sarli är ett av de riktigt stora namnen bland de klassiska orkesterledarna från tangons guldålder. Hans musik är arketypen för tango de salón, lugn och elegant. Det traditionella sättet att dansa till Di Sarlis musik är med promenad, mycket enkla figurer.

Det finns två CD-skivor med bara instrumental tango, Instrumental, volym 1 respektive 2, som är mycket dansbara från första till sista spår. Volym 2 (det står felaktigt vol 3 på skivetiketten) innehåller även en del äldre, lite snabbare, rappare inspelningar som har varit svåra att få tag på tidigare. Skivnumren är BMG 74321-41297-2 respektive BMG 74321-63345-2. Ett måste för varje tangodansares skivsamling.

Själv tycker jag att hans musik är rätt tråkig att lyssna på men fantastiskt fin att dansa till. Det finns knappast en tangokurs där man inte spelat Carlos Di Sarlis musik.

Jag återkommer med vokala inspelningar med Carlos Di Sarli i ett senare nummer.

Jan Fredriksson

ur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)