Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Tangohelg i Helsingfors

Reseberättelse av Birgitta Holm

Ur TANGO-Notiser 1/2007


Att inte bara den finska utan även den argentinska tangon står högt i Finland har vi kunnat se när vi gästas av dansare från grannlandet. Vad är det för miljöer som detta mästerskap växer fram ur, undrar man. Sagt och gjort, kanske kan en helg i Helsingfors ge några svar.

Från flyget på lördagseftermiddagen fick jag kasta mig direkt för att nå praktikan i Alexanderteatern, Bulevarden 23-27. Läget är centralt, en mäktig teaterbyggnad med lokaler av skiftande slag som hyrs ut av staden. Jag kom ändå lite sent och fann en sex-sju par i intensiv träning. En praktika är en praktika i Finland, tänkte jag. Någon löshäst för besökaren att träna med fanns inte men musik och ett stycke golv att slipa sina ochon på går ju bra det med.

Praktikan på Alexanderteatern äger rum lördagar kl. 16-18, entrén är 2 eur och arrangör Karri Kuusikko. Jag såg att paren fick god hjälp både av varandra och av Karri och luften var mättad av koncentration.

Från Bulevarden var det bara att hasta vidare till milongan som började kl. 18.30. Den hölls i Töölö intill Finnair Stadion, med närhet till Mannerheimvägen och goda spåvagnsförbindelser. Adress Urheilukatu 24B (Idrottsgatan). Lokalen är inrymd i ett bostadshus, ett gammalt källarförråd som inretts och drivs av mästerskapsvinnarna Anne Havu och Olavi Väisänen. Vitrappade väggar, tangobilder, rosor och röda dukar. Och ett blänkande slätt golv. El viejo Almacén, "Det gamla källarförrådet". Entrén till milongan är 5 eur och på torsdagar ordnas praktika kl. 18.30-21.00 ā 3 eur.

De yngsta kavaljererna på lördagskvällen var sex månader, två kraftfulla finska karlar. Annars var tangopopulationen decimerad av influensa. Men det som var var högklassigt. Musiken både på praktikan och milongan påminde mer om den vi hade för ett par år sedan, en spridning över hela registret: från det gamla gardet över guldåldern till techno och tango nuevo. Jag måste säga att det kändes som en angenäm återkomst, en glad påminnelse om att tangomusiken spänner över många epoker.

Men som omständigheterna nu var fick inte mina lemmar nog. På söndagen valde jag därför bort en praktika i samma Töölöområde, i Olympiastadion, 2:a våningen, med ingång från öster (Hammarskjöldintie), kl. 12.30-15.15. Istället tog jag mig till Järvänpää (Träskända) och en riktig finsk eftermiddagsdans. Jag tror jag gjorde rätt. Bandet var det omåttligt populära Finlandia, golvet var enormt och allt vad trakten hade av dansant var där. Vilken kultur! Dansbanor är fortfarande en både kulturell och kommersiell satsning i Finland. Vid självaste Töölöviken planeras en gigantisk danspaviljong med 365 kvadratmeter dansgolv, upphöjd estrad och glasterrass längs med det speglande vattnet. Om det blir av flyttar jag till Helsingfors.

Birgitta Holmur Kalendariet

fr 14 dec
Milonga på Chicago + WS

on 19 dec
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 21 dec
Milonga på Chicago med julavslutning

fr 28 dec - ti 1 jan, 2019
Stockholms Tangofestival 2018


fr 28 dec - ti 1 jan, 2019
STOCKHOLM TANGO FESTIVAL 2018


fr 28 dec - ti 1 jan, 2019
Milongapass

Visa alla »

ur Aktuellt

Jubileumsbok Tango Norte 30 år Till vårt 30 års jubileum ger Tango Norte ut en Jubileu... »

STOCKHOLM TANGO FESTIVAL 2018 Nyårsfestival! årets höjdpunkt! Se programmet här!! »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Kvarglömda saker »

Övrigt »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)