Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Claudio Hoffman och Pilar Alvarez

Paret Claudio Hoffman och Pilar Alvarez kom till Stockholm även denna höst och undervisade i tango. De hade en uppvisning på en milonga i den välfyllda aulan på Lilla Adolf Fredriks skola.. Föreningens fotograf Jerzy Dzieciaszek förevigade tillfället (s. 6),

Claudio Hoffman är koreograf, dansare och lärare i dans och argentinsk folkdans. Pilar Alvarez, som är klassisk och modern balettdansös, började sin artistiska karriär på Colonteatern i Buenos Aires. Senare studerade hon samtida dans och koreografi på Teatro Municipal General San Martin. Båda har studerat tango med Antonio Tudaro, Pepito Avallaneda och Pablo Pugliese. Sedan 1989 har de tillsammans med Ana Marìa Stekelman (ledare för samtida balettdans) experimenterat med en blandning av tango och samtida dans och uppfört Imàgenes de Tango, Tango Marimo, Tangokinesis i Buenos Aires, Frankrike, Israel, USA och även på dansfestivalen i Kuopio i Finland.

Under de senaste tio åren har paret samarbetat med välkända argentinska tangoartister, exempelvis Horacio Salgàn, Roberto Goyeneche, Rubèn Juàrez, Leopoldo Federico, Adriana Varela, Juan Carlos Copes och Eduardo Aquimbau (från Tango Argentino). De har uppträtt med Nestor Marconis orkester i showen Tanguissimo i Japan, Melbourne och Paris. Som solopartners blev de inbjudna att uppträda med en egen koreografi i ”Stjärnornas natt” vid den finska nationaloperan, tillsammans med framstående internationella balettstjärnor och den finska nationalbaletten. Paret har också medverkat i filmen Quejas de Bandoneòn och varit ledare för baletten i den argentinska televisionens program El Gran Debut. Med den berömda tangoorkestern Sexeto Mayor, har de framträtt på prestigefyllda scener i Köln, Berlin, Moskva, Paris, Aten etc. Claudio kunde intressant nog även berätta om sin egen medverkan i den svensk-argentinskt samproducerade TV-filmen Tango,Taube & Argentina (1989) med Sven-Bertil Taube (se vidare artikel om Lars Forsell i detta nummer).

Tango Metropolis Paret Hoffman/Alvarez har också grundat ensemblen Tango Metropolis. Med stor framgång satte de upp den nydanande showen Tango Metropolis 1998 vid Festival Internacional i Buenos Aires tillsammans med den kände bandoneonisten Daniel Binelli. Showen har spelats, och spelas alltjämt, på scener världen över, men någon uppsättning i Sverige har det tyvärr ännu inte blivit. Showen utgör en exposé över tangons historia med inslag av olika stilar och särdrag. I föreställningens första del dyker ur nattens mörker upp en mångfald marginella existenser som hos huvudaktörerna uppväcker en för staden (Metropolis) förbjuden och intim längtan. De dansande utmanar svindel, kaos och osäkerhet med sökande förhoppning och den kraft, styrka och expressivitet som inbegrips i mysteriet hos den avantgardistiska musik som uttrycker Buenos Aires hela puls och rytm. I uppsättningen frammanas i lika hög grad candombens grace, tangons elegans och subtilitet, milongans skälmaktighet, valsens romantiserande som temperamentet och rörelsekraften i den samtida tangon. I en återblick på stilar, känslor, situationer och färger från föregående sekel följer på varandra scener av humor, nostalgi, sensualitet och djärvhet. Hälften av musikstyckena är komponerade av Daniel Binelli själv och Piazolla, vars fanbärare han är i hemlandet. Men där ingår även musik av exempelvis Canaro, Firpo och Rodriguez. I uppsättningens andra del berättar Tango Metropolis med sina kosmopolitiska gatubilder om tangon och kärlekshistorier, tillfälliga möten och separationer levandegjorda i intensiva ögonblick av förförelse och passion. Binelli skänker med bandoneonen, det instrument som representerar tangon och också vägleder föreställningen, ett flöde av harmonier och klanger som spännande och närmast fysiskt utmanar den dans som tolkar och uttrycker föreställningens sensuella, dramatiska och mystiska innehåll. Smakprov finns på youtube.com.

Tango-Notiser fick en pratstund med paret mellan lektioner och Formel 1-tävlingar på TV, där en argentinsk stjärnförare deltog. Claudio var uppenbart intresserad inte bara av fartens tjusning på dansgolvet …

Måns Ivarssonur Kalendariet
Visa alla »

ur Aktuellt

Inga meddelanden.

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Mailutskick till alla medlemmar »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)