Startsida

Kalendarium
Aktuellt
Forum

Om föreningen
Grupper
Allt om tango
Länkar

Registrera dig
-- Bli medlem


Medlemsnamn

Lösenord


Glömt ditt lösenord?

 

English menues, please

 
   
Hjälp för dig som är...
Cookie information
Cookie Troubles (english)

Tangosommar

Galejan – Svensk sommar möter tango

Går ombord på en fullsatt Djurgårdsfärja vid Räntmästar-trappan. Barnfamiljer, turister, tonåringar och tangointresserade.

Färjan lägger till med en duns vid Allmänna Gränd på Djurgården, där de flesta passagerare har sitt mål vid Gröna Lund. Men några släntrar vidare över gatan och upp till Skansens entré. Sommarkvällen är ljum, en av de sällsynta denna sommar. En doft av lavendel slår emot vandraren som stävar uppför backen. Ljuva toner sipprar fram genom det gröna lövverket – Di Sarli!

Plötsligt, en öppen plats, en dansbana. Inkarnationen av alla Folkets Parks dansbanor i gamla Sverige – Galejan. Här pågår introduktion för nyfrälsta. Några hundra människor har formerat sig i par. En timmes introduktion i tango har lockat dem. Denna dans som innehåller så mycket. Vemod, passion, sorg, kärlek och smärta…

Känslor väcks och varvas med handledarnas handfasta råd; fötterna ska ej lyftas från golvet – släpa dem. Samla efter varje steg. Raka ben. Hållningen som en stolt tupp (kvinnorna också). Lyssna på musiken, rytmen, takten. Rör dig till den tillsammans med din partner. It takes two to tango!

Himmel, detta var en svår dans! Det här blir inte lätt.

En orkester intar scenen. Skylten tänds. TANGO. Musiken börjar dramatiskt med “Café Domínguez”. De mer erfarna dansarna har strömmat till. Tangons vemod blandas med den nordiska molltonen. Den stolte, självmedvetne latinaren möter den lagom återhållsamme nordbon. Kulturattityderna ”gifter sig” med varandra. Det blir ett möte, som är lagom stolt och lagom återhållsamt.

Spänningen stiger, vem får dansa med vem? Svetten rinner, kinderna är rosiga. Intensiteten, fokuseringen är total. Tango är livet!

Timmarna flyr. Sommarnatten inträder, förebådad av den ”blå timmen”. Det vackra ljuset som bara finns i Stockholm. Tango, milonga och vals förklingar i moll. Lindarna doftar. Kvällens orkester får stående ovationer. Den rioplatensiska tangon fortsätter en timme till. Dj:ns skivval är uppfodrande, rytmiskt och inspirerande.

Denna sommarkväll lämnar några nya människor dansbanan för evigt besatta av tangons magi.

Ulla Carlbaumur Kalendariet

i dag
Milonga på Chicago + WS med Rauli och Julieta

må 22 okt
Måndagspraktika

on 24 okt
Onsdagspraktika med instruktion på nybörjarnivå.

fr 26 okt
Milonga på Chicago + WS med Sara och Juampi

lö 27 okt - sö 28 okt
30 år med Tango Norte


lö 27 okt
Jubileums-supé
Visa alla »

ur Aktuellt

Jubileumsbok Tango Norte 30 år Till vårt 30 års jubileum ger Tango Norte ut en Jubileu... »

STOCKHOLM TANGO FESTIVAL 2018 Nyårsfestival blir det även i år! Planen är tjuvstart ... »

ur Öppet Forum - senaste Ämnena

Reklam för andra arrangörers evenemang »

Övrigt »

Kvarglömda saker »

Reklam för Tango Nortes evenemang »

(Logga in för övriga forum)